Начин на приготвяне
Чушките се измиват. Изтърбушват се и се почистват от семките. Лукът се почиства и нарязва на ситно.
В тиган се слага олио да загрее. Лукът се запържва. Добавя се каймата да се запържи. Трябва да стане на средно големи парченца. Добавя се и оризът да се запържи.
След като се запържат, се сипва консервата с лятната манджа. Непрекъснато се бърка. Добавя се зеленчуковият бульон. След като бульонът се поеме, ако е необходимо, се добавя вода.
Оризът не трябва да бъде съвсем сготвен, защото ще продължи да се готви. Слагат се чубрицата и джодженът. Подправя се със сол и черен пипер.
Чушките се пълнят с приготвения ориз. Останалият ориз се слага на дъното на тавата, в която ще се пекат чушките. Разпределя се по цялото дъно.
Чушките се нареждат, така че да могат да се изпекат максимално. Сипва се 1 пръст от дъното с вода. Пекат се.
Когато се изпекат от едната страна, се обръщат и от другата.
Гарнират се с кисело мляко.
* За лятната манджа са необходими олио, 1 глава лук, 2 чушки, 1 морков, 2 домата.
Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. В тиган се загрява повечко мазнина. Лукът се пържи. Отстранява се от тигана. Чушките се измиват и почистват от семките. Режат се на кубчета. В същият тиган се пържат чушките. Морковите се измиват и нарязват на колелца. Доматите се измиват и нарязват на кубчета. Лукът се прибавя към чушките. Добавят се морковите и доматите. Разбърква се. Оставя се да ври около 15 минути. Подправя се със сол и черен пипер.
Коментари