Начин на приготвяне
Тази вкусна и лесна рецепта е приготвена изцяло от домашно произведени продукти, а някои и консервирани, пак в домашни условия.
Лукът и морковът се почистват, нарязват на дребно и се слагат да се задушат в малко олио и вода. След като омекнат се изсипва консервираният боб и всичко се разбърква. Зеленчуците се поръсват с брашно и червен пипер.
Разбърква се отново, след което се прибавят доматите и чушките, обелени и нарязани на ивици (също консервирани).
На ястието се слага половин кафена лъжичка захар, сол на вкус и се долива топла вода. Картофите се обелват, нарязват на средно големи парчета и се слагат в яхнията.
Температурата на котлона се намалява и ястието се оставя да се готви докато картофите и бобът се сварят. Малко преди готовност се прибавя чесънът нарязан на филийки.
Готовото ястие се поръсва с пресен копър (при мен набран и замразен от градината). Готовият зелен боб се поднася с гъсто домашно овче мляко.
Зеленият боб консерва с картофи и чушки е много вкусен.