Начин на приготвяне
В 100 мл хладка вода се натрошава маята със захарта и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавят се останалите продукти без сирене и маслини и замесваме средно меко тесто. Оставя се да втаса, докато удвой обема си.
Отделя се топче като портокал и леко сплескано се поставя в центъра на тава 30 см върху хартия за печене.
Останалото се разделя на две части. Всяка се точи на правоъгълна кора, намазва се с олио и поръсваме с натрошено сирене.
Отгоре се покрива с втора кора и нарязваме на 8 ленти по 2 -3 см. Лентите се навиват на охлюв, като леко се издърпват, и нареждаме край центъра.
Срязваме маслините на парченца. Намазва се питката с разбития жълтък с малко олио и поръсавме маково семе. Върху всяко охлювче поставяме парче маслина, а в средата се оформя кръст за помен на нашите починали близки.
Печем в загрята фурна 170°C до златисто около 40-45 минути.
Изважда се върху решетка и намазваме с масло.
Покрива се с кърпа и оставяме за кратко.