Обредна Пита за Помен

30/08/2018
"Да си спомним за близките, които не са вече сред нас, с обредна пита за помен "
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо736
  • Преглеждания за месеца32
  • Преглеждания за седмицата11
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 мл хладка вода се натрошава маята със захарта и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавят се останалите продукти без сирене и маслини и замесваме средно меко тесто. Оставя се да втаса, докато удвой обема си.

Отделя се топче като портокал и леко сплескано се поставя в центъра на тава 30 см върху хартия за печене.

Останалото се разделя на две части. Всяка се точи на правоъгълна кора, намазва се с олио и поръсваме с натрошено сирене.

Отгоре се покрива с втора кора и нарязваме на 8 ленти по 2 -3 см. Лентите се навиват на охлюв, като леко се издърпват, и нареждаме край центъра.

Срязваме маслините на парченца. Намазва се питката с разбития жълтък с малко олио и поръсавме маково семе. Върху всяко охлювче поставяме парче маслина, а в средата се оформя кръст за помен на нашите починали близки.

Печем в загрята фурна 170°C до златисто около 40-45 минути.

Изважда се върху решетка и намазваме с масло.

Покрива се с кърпа и оставяме за кратко.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар