Начин на приготвяне
Пилешките бутчета се обезкостяват, измиват се със студена вода и се подсушават.
В голяма купа или тавичка се смесват сухите билки (бял риган, девесил и чубрица), предварително стрити на ситно. Разбъркват се хубаво, за да се смесят равномерно.
Добавя се скилидките чесън (предварително счукани в хаванче), сол, черен пипер и отново се разбърква. В получената смес се овалва всяко обезкостено бутче, като се натрива от всички страни.
Прехвърлят се в подходящ съд с капак или в плик и се прибират в хладилника поне за 30 минути, за да се овкусят, а най-добре за цяла нощ.
След като са престояли достатъчно време се намазват обилно с олио преди изпичане.
Морковите и кромидият лук се обелват и нарязват на тънко - морковите на продълговати ленти, лукът на шайби. С помощта на четка се намазват обилно с олио.
Зеленчуците и обезкостените пилешки бутчета се изпичат на добре загрята скара, предварително намазана със сланина.
Когато са изпечени хубаво от едната страна, зеленчуците отново се мажат с олио преди да се обърнат.
В подходяща глинена тава се нареждат на дъното ред печен лук, следван от моркови, отгоре изпечените пържоли, отново най-отгоре лук и моркови. Захлупва се с капак и се оставят 20-30 минути върху вече изключената, но още гореща скара, за да си отдъхнат преди сервиране.
Обезкостените пилешки бутчета със зеленчуци на скара са много вкусни!
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за бутчета на скара и печени зеленчуци.