Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Пирог»Пирог с лимоново-портокалов крем

Пирог с лимоново-портокалов крем

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Пирог с лимоново-портокалов крем
Снимка: marcheva14
1 / 8
26/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3
"Ако всички десерти бяха толкова вкусни, щяхме да тежим 200 кг, поне"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 - 450 г, бяло
  • прясно мляко - 150 мл
  • захар - 3 ч.л.
  • масло - 200 г, стайна температура
  • сол - щипка
  • мая - 2 ч.л. суха
  • ПЪЛНЕЖ
  • лимони - 1 бр.
  • портокали - 1 бр.
  • захар - 300 г, кристал
  • семолина - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Плоска тава, покрита с хартия за печене.

В дълбока купа се изсипва топлото прясно мляко, маята и захарта. Разбърква се, докато се разтвори захарта.

В купа се пресява брашното с щипката сол, добавя се мекото масло. С ръце се оформя тесто, след което се добавя млякото с маята и се замесва меко тесто. Тестото трябва да е меко, нежно и не трябва да лепи по ръцете, затова в рецептата варират 50 г брашно в повече или по-малко.

Тестото се оформя на диск, покрива се с фолио и се оставя в хладилник за 1 час.

Междувременно се приготвя плънката.

Лимонът и портокалът /така, както са цели с корите/ се поставят в тенджера с вряща вода за 1 мин. Така ще се премахне горчивината от кората им. Изваждат се и се разрязват, отстранавят се семките и се нарязват на малки парчета. Поставят се в блендер и се смилат заедно със захарта и семолата. Изважда се от блендера и се оставят настрана до ползването ѝ. Плънката е готова.

Ако се прецени, че плънката е повече течна, се поставя на умерен котлон, за да се изпари остатъчната течност от цитрусите при непрекъснато разбъркване. Плънката трябва да е тежка и суха.

Охладеното тесто се дели на 2 части.

Всяка част се разточва върху малко брашно на квадрат около 3-4 мм, като се изравняват краищата.

Този квадрат се разрязва в ляво и дясно, без да се съединяват разрезите в средата (в галерията от снимки ще покажа, за да се добие представа, защото е малко трудно за обяснение. Съжалявам, че светлината не ми е много добра, но е приемлива).

Две от разрязаните страни се разрязват на ленти около 2 см, като разрезите не се срещат в средата. В едната неразрязана част от тестото се поставя част от плънката, разпределя се и се покрива със срещуположната неразрязана част тесто, да се оформи като пакетче.

Плънката трябва да се усеща, така че се поставя повече, тя е достатъчно гъста и няма да се разтече.

Краищата се защипват с вилица. Отгоре върху пакетчето започват да се редуват лентите, за да се сплетат, като всяка се залепя леко с вилица.

Така се оформя и другото тесто.

Оформените сладкиши се поставят в тавата върху хартията.

Пече се на 180 градуса за около 30-35 мин.

Пирогът се охлажда и се посипва с пудра захар.

Пирогът с лимоново-портокалов крем е готов.

Източник: Любимьiе рецептьi

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: