Пълнозърнест Хляб с Квас

17/09/2018
"Защото заслужавате само най-доброто - пълнозърнест хляб с квас "
Приготвяне15 мин.
Готвене180 мин.
Общо195 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 341
  • Преглеждания за месеца28
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

На първо място трябва да си направите кваса, защото той трябва да почине поне половин час.

В чаена чаша натрошете маята, сложете малко водичка, щипка захар и брашно. Трябва да стане гъста кашичка.

Оставете в страни и изчакайте да се активират продуктите. Времето е относително, но около половин час отнема. Трябва хубаво да шупне.

Щом квасът е готов, може да започнем с хляба.

В голяма купа сложете двата вида брашно (които са смесени с щипка сол). Направете кладенче и налейте водата, захарта, прясното мляко, зехтина и кваса. Замесете меко тесто.

Малко преди да спрете да месите, сложете ядките микс.

Прехвърлете готовото тесто в намаслена купа, завийте и оставете да втаса. Това може да отнеме до два часа.

Трябва да удвои обема си. Щом това стане, извадете го от купата. Разтеглете два-три пъти. Прехвърлете го в глинен съд, застлан с хартия за печене.

Направете няколко напречни разрези по горната част с нож. Може да поръсите с малко овесени ядки. Оставете втори път да втаса.

Печете в студена фурна на 180-190°C до готовност.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар