Начин на приготвяне
На първо място трябва да си направите кваса, защото той трябва да почине поне половин час.
В чаена чаша натрошете маята, сложете малко водичка, щипка захар и брашно. Трябва да стане гъста кашичка.
Оставете в страни и изчакайте да се активират продуктите. Времето е относително, но около половин час отнема. Трябва хубаво да шупне.
Щом квасът е готов, може да започнем с хляба.
В голяма купа сложете двата вида брашно (които са смесени с щипка сол). Направете кладенче и налейте водата, захарта, прясното мляко, зехтина и кваса. Замесете меко тесто.
Малко преди да спрете да месите, сложете ядките микс.
Прехвърлете готовото тесто в намаслена купа, завийте и оставете да втаса. Това може да отнеме до два часа.
Трябва да удвои обема си. Щом това стане, извадете го от купата. Разтеглете два-три пъти. Прехвърлете го в глинен съд, застлан с хартия за печене.
Направете няколко напречни разрези по горната част с нож. Може да поръсите с малко овесени ядки. Оставете втори път да втаса.
Печете пълнозърнестия хляб в студена фурна на 180-190°C до готовност.
Пълнозърнестият Хляб с Квас е много сполучлив.