Начин на приготвяне
На дъното на всеки буркан се налива до чертата оцет, добавя се супена лъжица захар, 1 чаена лъжица сол, 6 зърна черен пипер, 2 - 3 зърна бахар, по 1 кафена лъжичка синапено семе, кориандър и кимион, 1 цветче копър, скилидка чесън, ивичка от лютата чушка (ако не е много люта може и цяла).
Предварително измитите сливи се надупчват на няколко места с клечка за зъби и се нареждат плътно в бурканите.
Между сливите се слага дафинов лист, а върху тях още едно цветче копър.
Допълва се с вода и бурканите се затварят с предварително изварени винтови капачки.
Прехвърлят се в тенджера с постлана на дъното дебела кърпа. Заливат се със студена вода, която трябва да покрива 2-3 пръста над капачките.
След като водата заври под ключ, се засичат 3 - 4 минути и бурканите се изваждат с щипка от врящата вода.
Обръщат се с капачките надолу.
След като изстинат, се прибират на тъмно и хладно място.
Туршията мариновани сливи е готова.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни рецепти за вкусни туршии, а именно джанки туршия, кисел чесън или класическата царска туршия.