Начин на приготвяне
Зелето се почиства от въшните листа и се нарязва на не много ситно.
Към зелето се добавят ситно нарязаните червена чешка и моркови. Посолява се и се разбърква, намачква се с ръце.
В тенджерата се налива половината олио (5 с.л.) и се слага половината зеле с моркови и чушки. Отгоре се разпределя свинските гърди, нарязани на едри порционни парчета. Поръсва със сол, смлян черен пипер, едро счукан лют червен пипер, сладък червен пипер и смлян кимион. Количеството на подправките е на вкус.
Върху месото се слага едро нарязаните лук, чесън, ябълки и накълцаните домати. Поръсва се със зърната черен пипер, бахар и дафиновите листа и се покрива с останалото зеле. Наливат се две пълни чаени чаши вода и останалото олио (5 с.л.).
Затваря се капакът на тенджерата и се поставя на котлона на 3 степен (от 6 степени), докато парата започне да свисти. Щом засвисти, температурата се намалява и след 40 минути се изключва.
Щом налягането в тенджерата падне, капакът се отваря и всичко хубаво се разбърква, за да се разпредели равномерно. Внимавайте! Не отваряйте тенджерата, докато не е паднало налягането. Има опасност да се изгорите!
Готовото свинско със зеле се поръсва със ситно скълцан пресен магданоз.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за вкусно свинско със зеле, зеле на фурна или този разкошен гювеч със свинско.
Коментари