Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Гевреци»Монхавини (Сладки Валенсиански Гевречета)

Монхавини (Сладки Валенсиански Гевречета)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Монхавини (Сладки Валенсиански Гевречета)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
28/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
14
"Никой не може да каже не на тези Сладки Валенсиански гевречета"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 170 г
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 175 мл
  • вода - 170 мл
  • зехтин - 80 мл + за намазняване на ръцете
  • сол - 1 щипка
  • Сироп
  • вода - 160 мл
  • мед - 200 г
  • За поръсване
  • захар - около 100 г кристална
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Монхавините (Monjavinas, Almoixavenas) са традиционален валенсиански сладкиш, основно приготвян в малкото красиво градче Хатива. Първоначално се е изготвял всеки четвъртък от Куаресма, а с течение на годините започва да се прави и през абсолютно всички четвъртъци в годината. Ако посещавате това градче може да го откриете във почти всяка сладкарница или хлебопекарна на този ден. Може и да си го приготвите лесно и сами в къщи. Има няколко вариации на рецептата, а тук ще ви представя моята любима.

Загрейте млякото, водата, зехтина и щипка сол на умерен огън. Щом течността закъкри, сипете брашното и бъркайте интензивно няколко минути, намалявайки огъня. Когато тестото започне да се отделя от стените на съда, отстранете и оставете да поизстине 5 минутки.

Чуквайте яйцата едно по едно в тестото и бъркайте, като докато не се усвои едното, не добавяйте следващото. След като получите гладко и меко тесто, бъркайте го още поне 1 минутка.

Намазнете обилно ръцете си и взимайте по около 50 грама от пареното тесто, като формирате топче и го сплесквате. Не е нужно да е в идеално правилна форма. Бодвайте с палец в средата и завъртайте, за да се формира дупчица и се получи нещо като геврече. Подреждайте в тавичка, покрита с хартия за печене на разстояние едно от друго.

Изпечете в загрята на 180 градуса фурна (на два пъти) за 30 минути.

След като пъхнете втората тава да се пече, пригответе сиропа. За него поставете на котлона водата и меда и варете на умерен до слаб огън 6-7 минути или до сгъстяване. Оставете да поизстине.

Изпечените гевречета топвайте в сиропа за няколко секунди. Ако не се покриват, поливайте ги, за да поемат от него. Подреждайте върху същата хартия от печенето и поръсвайте обилно със захар.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марияна Петрова Иванова
Марияна Петрова Иванова
Обожавам я ! Аз също си я правя редовно в къщи:)))
28.09.2018 17:47
1