Гевречета с масло

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6792k3
Гевречета с масло
Снимка: Таня Левенова
1 / 8
09/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
20
"Не сложите ли масълце, няма как да гевречетата да станат толкова вкусни"

Необходими Продукти

  • брашно - 1.100г
  • прясно мляко - 500 мл топло
  • яйца - 2 бр +1 белтък /жълтъкът за намазване/
  • мая - 42 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 5 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • за намазване на корите
  • масло - 200 мл разтопено
  • за поръсване
  • семена - микс
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купата на кухненският робот поставих топлото мляко, натрошената мая, яйцата, олиото, солта и захарта и на етапи брашното. Омесих тесто. След като тестото /без да втасва/ е готово, се дели на 5 топки.

От всяка една от тях се точи елипсовидна кора. Тя се намазва с разтопено масло, сгъва се откъм дясната част към средата - намазва се с масло.

После и с лявата половина се прави същото. Кората се сгъва отдолу нагоре до средата, пак се намазва с маслото и се покрива с горният край за да се получи пакетче.

Така се правят и останалите 4 топки. Получените пакетчета се поставят в тава и се покриват с найлон да втасват на топло за около 30-35 мин. След това всяко пакетче се дели на 4 равни части.

Всяка една част се точи с ръце на фитил, усуква се и се оформя на геврек. Гевречетата се редят на разстояние един от друг в тава /тавата от фурната/, Намазват се с жълтък, вода и олио, ръсят се леко семена отгоре.

Пекат се на 180 градуса за около 30-35 минути. Излизат 20 геврека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: