Гевречета за Коледа

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Гевречета за Коледа1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20 бр.
"Коледа не може да мине без пуйка, както и без традиционните коледни гевречета"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • масло - 100 г
  • яйца - 2 жълтъка
  • захар - 2 с.л. кристална
  • прясно мляко - 10 с.л.
  • мая - парченце
  • пудра захар - ванилова
  • сол - 1 шипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От втасалата мая, пресятото брашно, захарта, жълтъците, млякото, солта омесете твърдо тесто.

По време на омесването добавяйте и мазнината, която е предварително разтопена.

Оставете тестото на втаса за 30 минути. От него оформете топчета, колкото орех. Всяко топче направете с длани на пръчици с дължина около 12 см.

От пръчиците завийте гевречетата и щом отново втасат, ги сложете да се изпекат.

Вече изстиналите гевречета намажете със сироп от 3 с.л. вода и 3 с.л. пудра захар или ги поръсете с ванилова захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
57
43
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сияна
Сияна
"Всяка домакиня знае" не е оправдание че рецептата е неточна. Има и такива дето не знаят. Не се пишат рецепти и някои неща да са по подразбиране. Все пак има хора, които не са правили и не знаят.
21.12.2014 08:57
1
Дани
Дани
Много си е добра даже рецептата! Понеже авторката не е отговорила на въпросите(може да е решила, че отговорите се съдържат в самата рецепта и не е нужно да се обяснява едно и също нещо два пъти, или пък не ги е видяла) ще се опитам да го направя аз.
1. Именно от първото изречение се започва с маята. Всяка домакиня знае, че прясната мая, а понякога и сухата се подлага на втасване преди да се замеси тесто, т.е. маята се разтваря със захарта, 2 с.л. брашно и 100 мл. прясно мляко докато шупне. В случая в рецептата виждам 10 с.л., поне 5 от тях са за маята.
2. Олио не пише, но пише масло. Ако на това не му викаш мазнина? - не знам какво друго може да е.
3. Пише "Щом отново втасат..." Ами оставят се да втасат, докато втасат. И човек, който за пръв път вижда тесто, би могъл да направи разликата между втасало и невтасало, познава се лесно, втасалото тесто е увеличило поне два пъти обема си.

НЕТОЧНОСТИ в рецептата не виждам никъде. А неясноти за някои очевидно има. Няма страшно, с питане и желание всичко се научава. Надявам се да съм била полезна...
30.09.2013 21:26
1
Ади
Ади
НЕТОЧНА РЕЦЕПТА !
1. Как така втасалата мая още от 1 изречение?
2. Каква мазнина? Никъде не пише олио или т.н
3. Не пише за колко време да се оставят да втасат
МОЛЯ ИЗЯСНЕТЕ НЕТОЧНОСТИТЕ
29.12.2012 19:27
1