Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Шарена туршия в буркани

Шарена туршия в буркани

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Шарена туршия в буркани9 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
"Шареното е хубаво, шареното е вкусно - затова и шарена туршия в буркани"

Необходими Продукти

  • червено зеле
  • карфиол
  • зелени чушки - върхари
  • чушки - жълти и червени
  • зелени домати
  • моркови
  • оцет - до чертата на буркана
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • кориандър - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 6 зърна
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • бахар - 2 зърна
  • синапено семе - 1/2 ч.л.
  • копър - цветчета
  • целина - стръкове
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зеленчуците се измиват и нарязват: червеното зеле е на тънки резени, цветното зеле /карфиол/ се накъсва на розички, жълтите и червените чушки на едри парчета, чушките върхари се сцепват само през върха, дребните зелени доматчета]се оставят цели и се надупчват с вилица на няколко места, морковите се нарязват на половинки или четвъртинки по дължина, стръковете целина се оставят цели.

В чисти буркани се налива на дъното ябълков оцет до чертата, добавя се една супена лъжица захар, една чаена лъжица сол, 2 зрънца бахар, 6 зърна черен пипер и по 1 кафена лъжичка кимион, кориандър и синапено семе.

В бурканите се редят зеленчуците, като се редуват, за да бъде цветна туршията.

Добавят се цветчетата копър и стръковете целина.

Бурканите се пълнят един пръст под капачката, допълват се с вода (един пръст под капачката) и се затварят с предварително изварени винтови капачки.

Прехвърлят се в тенджера с постлана на дъното дебела кърпа. Заливат се със студена вода, която трябва да покрива 2 - 3 пръста над капачките.

След като водата заври под ключ, се засичат 2 минути и бурканите се изваждат с щипка от врящата вода.

Обръщат се с капачките надолу.

След като изстинат, се прибират за зимата в мазе или килер на тъмно и хладно.

Шарената туршия в буркани е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: