Начин на приготвяне
Телешкото шкембе се изчиства и измива хубаво. След това се слага в купа и се залива със студена вода.
Лукът се изчиства от люспите и всяка глава се реже на четири или шест парчета. Пускат се при шкембето и се добавят около 3 с.л. сол. В тази вода шкембето се изкисва поне час, а най-добре е денонощие, като на дванайстия час водата и лукът се сменят с нови. По този начин всички неприятни миризми излизат от телешкото шкембе и дори хората с развито обоняние на усещат лоши аромати.
След като се изкисне, водата и лукът се изхвърлят, а шкембето се слага в нова подсолена вода в тенджера да се свари. Вари се до пълна готовност.
След като е сварено шкембето се извежда от водата и докато е още топло, се нарязва на парчета с големина около 2 см.
Гъбите се измиват и нарязва на парченца със средна големина. Докато режем гъбите, маслото се слага в тиган на котлона да се разтопи. Щом загрее, към него се слагат гъбите. Те се пържат по познатия на всички начин.
Около минута и половина преди да са изпържени, към тях се добавя и нарязаното телешко шкембе. Размесваме ги хубаво и добавяме сол и обилно количество черен пипер. За любителите на по пикантното се слага и лют червен пипер, но той е само по желание.
Изваждаме вече готовото шкембе и върху него настъргваме кашкавал.
Поднасяме с добре охладена бира или силно червено вино.