Канелони с кайма, сос Неаполитана и сос Бешамел

marcheva14marcheva14Мастър Шеф95471057601
04/10/2018
"Животът не се измерва с броя на поетите вдишвания, а с порциите Канелони с кайма и два вида сосове, които сте хапнали "
Приготвяне25 мин.
Готвене150 мин.
Общо175 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 012
  • Преглеждания за месеца355
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

ДОМАТЕН СОС

В тенджера се сгорещява зехтин и се прибавя скилидата чесън на тънки филийки. Запържва се за кратко, колкото да пусне аромат и да е леко златист. Добавят се доматите, морков на парчета, доматеното пюре, захарта, сол и черен пипер на вкус. Сварява се на умерена температура до средна гъстота. Отстраняват се парчетата морков, но се запазват, тъй като ще се прибавят към пълнежа.

СОС БОЛОНЕЗЕ

Наситнява се главата лук и се запържва в 3 с.л. зехтин до омекване. Прибавя се каймата и се разрохква с вилица, довежда се до трохи. Прибавят се парчетата морков и с вилица се намачкват. Налива се виното, изчакват се 30 секунди, за да се изпари алкохолът, прибавя се канелата, сол, черен пипер и 150 мл от готовата салца. Посипва се щипка риган, мащерка, прибавят се розичките карамфил и дафинов лист.

Добавят се и 100 мл вода. Захлупва се тенджерата и се оставя сместа да къкри за около 1 час, да остане само на мазнина и да се сгъсти напълно. Сваля се от котлона и се прибавя 100 г настъргано сирене.

СОС БЕШАМЕЛ

Той трябва да бъде по-рядък от обикновено. В мазнината от зехтин и масло се запържват лъжиците брашно за 30-40 секунди, колкото да смени цвета си брашното. Бавно започва да се прибавя млякото при непрекъснато разбъркване.

След като се е поела изцяло течността се добавя нова порция мляко и така докато се приключи с млякото. Получава се гладък сос. Прибавя се настъргано индийско орехче, сол и смлян бял пипер.

Към каймата се добавят 5 до 6 с.л. от Бешамела, разбърква се. С тази смес ще се пълнят канелоните, които не са сварени предварително, сурови са, последното е важно и интересното в тази рецепта. Удобството е това, че когато са бланширани, канелоните, след това е много трудно напълването им, работи се бързо, за да не слепват, и едновременно с това домакинята си изгаря неприятно пръстите. За да се напълнят за удобство съм ползвала пош, но може и да се ползва чаена лъжичка, но е по-бавно напълването им.

В тавичката, в която ще се изпекат канелоните, на дъното ѝ се изсипват 5-6 с. л. Бешамел. Разпределят се по дъното ѝ.

Напълнените канелони се подреждат в тавата плътно и се покриват с останалия сос Бешамел, а останалата салца на лъжици се разхвърля отгоре, без да се разнася. Добавя се и около 70 мл вода, за да може добре да се омекне пастата при печенето.

Покрива се с алуминиево фолио и се пече на 200 градуса за около 35-40 мин. Отстранява се фолиото и се посипва с останалото настъргано сирене. Допича се до златисто. Изважда се от фурната и се поръсва с наситнен босилек.

Източник: Даровете на Гея - ve-gea.blogspot.com

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар