Въздушни питки по рецепта на Ваня Джорджевич

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
363
36
372
2
21/11/2018
"Уникална рецепта, с винаги гарантиран отличен резултат, защото е от един от големите майстори на питките - Ваня Джорджевич "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 296
  • Преглеждания за месеца158
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • брашно - 450 г
  • топла вода - 240 мл
  • захар - 25 г
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • суха мая - 7 г
  • лимонов сок - 1 ч.л. прясно изцеден
  • яйца - 1 бр.
  • сусам - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява. Прибавят се захар, сол и мая. Разбърква се.

По средата се прави кладенче. Лимоновият сок се изсипва във водата. В кладенчето се слага олиото и постепенно се прибавя лимоновата вода. Омесва се меко тесто, което се оставя в затоплена фурна за 30 минути. Фурната не трябва да е повече от 50 градуса загрята, тъй като маята няма да се активира.

Без да се премесва тестото, се разделя на 12 равни части (около 50 г всяка).

От всяка част се оформят топчета, които се нареждат в намазнена тава (24-21 см). Оставят се за 20 минути на топло (или отново във фурната), но покрити.

След като хлебчетата са удвоили обема си, се намазват с разбитото яйце. По желание може да се поръсят със сусам.

Въздушните питки се пекат се на 200 градуса до готовност (около 30-40 минути).

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар