Начин на приготвяне
Обелете и почистите лука и морковите и ги настържете на едро ренде. Загрейте олиото и запържете лука и морковите до омекване. Размесете каймата в малко вода и я добавете към зеленчуците. Доразбийте с тел, за да стане на трохи. Когато е добре запържена, поставете лютеницата, овкусете с подправките, долейте малко вода и оставете да къкри на тих огън, докато се сгъсти.
Когато е готов, го дръпнете от котлона и на негово място поставете друг съд, в който ще готвите Бешамела. Капнете на дъното малко олио и поставете маслото да се разтопи. След това добавете брашното и го пържете, докато замирише приятно. Накрая поставете млякото, овкусете с подправките и бъркайте, докато се сгъсти.
Щом и Бешамелът е готов, е време за съединяване на лазанята. На дъното на йенска тавичка поставете малко Бешамел, кори за лазаня, малко Болонезе, по желание може да сложите кашкавал, както направих аз, и още малко Бешамел. Така редувайте, докато ви свършат продуктите.
Накрая завършете с Бешамел и сложете да се запече за около 30 мин в загрята на 190 градуса фурна. Щом това време изтече, извадете лазанята, поръсете обилно с настърган кашкавал и допечете за още 10 минути до приятен златист загар или докато кашкавалът леко се разтопи - както предпочитате.
Поднесете лазанята Болонезе още топла с чаша бяло вино.