Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Северняшка мидена чорба

Северняшка мидена чорба

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5596k2k6
Северняшка мидена чорба
Снимка: Мина Димитрова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава
  • зелени чушки - 1 пиперка
  • картофи - 300 г
  • миди - 1.5 - 2 кг с черупките
  • сол
  • магданоз - връзка
  • олио
  • чесън - 1 скилидка
  • домати - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 к.ч.
  • целина
  • девесил
  • копър
  • магданоз
  • черен пипер
  • лимонов сок - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мидите се поставят в дълбока тенджера, добавя се малко вода, нарязани на едро девесил и целина и се затваря съда с капак. Така се варят до отварянето на мидите от черупката. След това се почистват от черупките.

Лукът и чушката, нарязани на дребно, се заливат със студена вода около литър и половина и се варят 10-15 минути заедно със солта. След 15 минути се добавят нарязаните на дребни кубчета картофи и се вари още 15 минути.

Настърганият домат заедно със счукания чесън се заливат в сгорещеното олио и се добавят в супата. Прибавят се и мидените ядки. Ври още 5-10 минути.

Супата се застройва се с яйцето и киселото мляко. Добавят се и зелените подправки.

По желание мидената чорба по северняшки се подправя с черен пипер и лимонов сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: