Начин на приготвяне
Мидите се поставят в дълбока тенджера, добавя се малко вода, нарязани на едро девесил и целина и се затваря съда с капак. Така се варят до отварянето на мидите от черупката. След това се почистват от черупките.
Лукът и чушката, нарязани на дребно, се заливат със студена вода около литър и половина и се варят 10-15 минути заедно със солта. След 15 минути се добавят нарязаните на дребни кубчета картофи и се вари още 15 минути.
Настърганият домат заедно със счукания чесън се заливат в сгорещеното олио и се добавят в супата. Прибавят се и мидените ядки. Ври още 5-10 минути.
Супата се застройва се с яйцето и киселото мляко. Добавят се и зелените подправки.
По желание мидената чорба по северняшки се подправя с черен пипер и лимонов сок.