Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пиде»Рамазан пиде (Ramazan Pidesi)

Рамазан пиде (Ramazan Pidesi)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Рамазан пиде (Ramazan Pidesi)
Снимка: marcheva14
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10
"Идея от турската кухня за вкусен домашно приготвен хляб"

Необходими Продукти

  • вода - 250 мл топла
  • захар - 1 ч.л.
  • суха мая - 2 ч.л.
  • брашно - 400 г, бяло обикновено
  • сол - 1 ч.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • зехтин - 3 с.л.
  • сусам - микс от бял и черен и маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Топлата вода, захарта и маята се разбъркват. Оставят се за 10 мин.

Брашното се разбърква със солта. Оформя се кладенче по средата и се излива маята. Замесва се тесто продължително време и повечето време е с разтегливи движения на ръцете. Тестото е меко и лепкаво, но по-малко се прибавя брашно, не трябва да става твърдо.

Готовото измесено тесто се покрива и поставя в купа да втасва за около 1 час.

Втасалото тесто се изважда отново върху плот, поръсен с малко брашно. Премесва се леко и нежно, тестото все още е лепливо. В този момент си помагах с домакинската стъргалка за удобство.

Оформя се на топка и се премества в тава, покрита с хартия и поръсена с малко брашно. Покрива се с кърпа и се оставя за 15 мин.

В купа се разбива жълтъкът и зехтинът.

Отстранява се кърпата от тестото. Пръстите на ръцете се натопяват в сместа от жълтък и зехтин и се понатиска тестото, за да се разшири в кръг, като се оформя по-дебел борд.

С намаслена ръка и затворени пръсти се работи в окръжност, като се натиска с дланта да се оформи хубав и вдлъбнат борд. Отново се натопяват в зехтин и се оформят линии в средата на пидето - в хоризонтал и вертикал, да се образуват квадрати. С ръката, за да се образуват шарките, се натиска спокойно.

Намазват се с останалата смес обилно и се поръсва с микс от сусам и маково семе.

Пече се на 200 градуса на долен реотан за около 15/20 мин. Получава се чудесен хляб от турската кухня!

Източник: vkusenden.blogspot.com - Дарина Николова

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: