Начин на приготвяне
Топлата вода, захарта и маята се разбъркват. Оставят се за 10 мин.
Брашното се разбърква със солта. Оформя се кладенче по средата и се излива маята. Замесва се тесто продължително време и повечето време е с разтегливи движения на ръцете. Тестото е меко и лепкаво, но по-малко се прибавя брашно, не трябва да става твърдо.
Готовото измесено тесто се покрива и поставя в купа да втасва за около 1 час.
Втасалото тесто се изважда отново върху плот, поръсен с малко брашно. Премесва се леко и нежно, тестото все още е лепливо. В този момент си помагах с домакинската стъргалка за удобство.
Оформя се на топка и се премества в тава, покрита с хартия и поръсена с малко брашно. Покрива се с кърпа и се оставя за 15 мин.
В купа се разбива жълтъкът и зехтинът.
Отстранява се кърпата от тестото. Пръстите на ръцете се натопяват в сместа от жълтък и зехтин и се понатиска тестото, за да се разшири в кръг, като се оформя по-дебел борд.
С намаслена ръка и затворени пръсти се работи в окръжност, като се натиска с дланта да се оформи хубав и вдлъбнат борд. Отново се натопяват в зехтин и се оформят линии в средата на пидето - в хоризонтал и вертикал, да се образуват квадрати. С ръката, за да се образуват шарките, се натиска спокойно.
Намазват се с останалата смес обилно и се поръсва с микс от сусам и маково семе.
Пече се на 200 градуса на долен реотан за около 15/20 мин. Получава се чудесен хляб от турската кухня!
Източник: vkusenden.blogspot.com - Дарина Николова