Начин на приготвяне
Маята се натрошава в млякото или водата, добавя се лъжичка захар и хубаво се разбърква. Оставя се да шупне за 8 минути.
Брашното се пресява в купа и се формира кладенче, в което се сипва половината от киселото мляко, прясното мляко и водата с шупналата мая, олиото, белтъка на яйцето и солта.
Замесва се пухкаво, еластично и гладко тесто за пиде, като се добавя брашно, докато спре да лепне по пръстите и плота. Оставя се да втаса в купата, предварително намазнена и покрита със стреч фолио и кърпа отгоре.
Взима се тава с приблизителни размери 28-30 см. диаметър. Намазнява се или се покрива с хартия за печене. Ръцете се потапят в олио и втасалото тесто се разтегля във формата и диаметъра на тавата. Ръбчетата се подвиват навътре образувайки борд.
Така полуоформеното рамазан Пиде се оставя отново да втаса 40-50 минути или час, взависимост от топлината в помещението. Добре е да бъде покрито, за да не хваща коричка.
След второто втасване пидето се доукрасява, като с длан или нещо като дървено шишче се притиска леко и се формира кръг на 1.5 -2 см. от борда. Във вътрешността на кръга се правят на същия принцип линии, кръстосани и образуващи квадратчета или ромбчета.
Приготвя се смес от жълтъка на яйцето, малко олио, останалото кисело мляко, сол и по желание още 1-2 с.л. прясно мляко. Пидето се намазва обилно, после се правят малки дупчици тук-там с клечка или тънко шишче и остатъка от сместа се залива. Леко се тръска, за да попие и се поръсва със сусам.
Рамазан Пиде се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна, ниска решетка. Турският хляб е готов, когато добие приятен златист загар.
Много ароматен хляб със сусам. Добър апетит!