Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пиде»Рамазан Пиде

Рамазан Пиде

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Рамазан Пиде
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Турски хляб Рамазан Пиде, който хапваме сладко, сладко с всяко ястие"

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г + за доизмесване
  • прясно мляко - 100 мл топло
  • вода - 100 мл топла
  • мая - 12 г жива
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 1/2 ч.ч. + за намазняване на ръцете
  • кисело мляко - 130 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в млякото или водата, добавя се лъжичка захар и хубаво се разбърква. Оставя се да шупне за 8 минути.

Брашното се пресява в купа и се формира кладенче, в което се сипва половината от киселото мляко, прясното мляко и водата с шупналата мая, олиото, белтъка на яйцето и солта.

Замесва се пухкаво, еластично и гладко тесто за пиде, като се добавя брашно, докато спре да лепне по пръстите и плота. Оставя се да втаса в купата, предварително намазнена и покрита със стреч фолио и кърпа отгоре.

Взима се тава с приблизителни размери 28-30 см. диаметър. Намазнява се или се покрива с хартия за печене. Ръцете се потапят в олио и втасалото тесто се разтегля във формата и диаметъра на тавата. Ръбчетата се подвиват навътре образувайки борд.

Така полуоформеното рамазан Пиде се оставя отново да втаса 40-50 минути или час, взависимост от топлината в помещението. Добре е да бъде покрито, за да не хваща коричка.

След второто втасване пидето се доукрасява, като с длан или нещо като дървено шишче се притиска леко и се формира кръг на 1.5 -2 см. от борда. Във вътрешността на кръга се правят на същия принцип линии, кръстосани и образуващи квадратчета или ромбчета.

Приготвя се смес от жълтъка на яйцето, малко олио, останалото кисело мляко, сол и по желание още 1-2 с.л. прясно мляко. Пидето се намазва обилно, после се правят малки дупчици тук-там с клечка или тънко шишче и остатъка от сместа се залива. Леко се тръска, за да попие и се поръсва със сусам.

Рамазан Пиде се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна, ниска решетка. Турският хляб е готов, когато добие приятен златист загар.

Много ароматен хляб със сусам. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: