Начин на приготвяне
Затопляме прясното мляко и водата, смесваме ги и добавяме сухата мая, захарта, олиото и изчакваме 10 минути, да се активира маята.
След като маята се активира, към сместа за тестото за пиде прибавяме разбития със сол белтък и киселото мляко.
Накрая прибавяме брашното и замесваме меко тесто, което намазняваме и оставяме да втаса на топло за 40 минути.
За плънката загряваме зехтина и запържваме ситно нарязания лук и каймата с подправките. Накрая прибавяме доматите, нарязани на кубчета.
Втасалото тесто разделяме на топки и от всяка разточваме кора с дебелина около 2-3 см, загъваме краищата и оформяме като лодка.
Във всяка тестяна лодка слагаме от плънката, намазваме с разбития жълтък. Печем лахмаджун пиде в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути.
Рецептата за пиде е изпълнена!
Коментари