Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Месеница с праз и сирене

Месеница с праз и сирене

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Месеница с праз и сирене3 / 3
24/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Месихме, месихме, добавихме праз и сирене - вкусно се получи"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 150 мл топла
  • прясно мляко - 50 мл топло
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 20 г прясна
  • брашно - около 500 г
  • плънка
  • праз - 1 стрък
  • сирене - 250 г
  • яйца - 2 бр.
  • олио - ¾ ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлата вода със захарта. Пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте, оформете кладенче.

Разбийте яйцето с олиото и добавете прясното мляко, прибавете в кладенчето и сипете разтворената мая. Бъркайте и замесете меко тесто, разделете тестото на три топки.

Затоплете леко 1/3 част от олиото и поставете топчетата в него, оваляйте ги и ги завийте за 30 минути да втасат.

През това време запържете в станалото олио нарязания на по-едро праз до омекване (без да има загар). След като се охлади, прибавете натрошеното сирене и яйцата, разбъркайте.

Върху намаслен плот разтворете едно от топчетата на тънка правоъгълна кора, поставете част от плънката и навийте на руло, усучете леко рулото и го навийте на охлюв в средата на намазана с олио тава. Така процедирате със останалите две топки.

Намажете отгоре с оставена предварително шепичка от плънката и оставете за още 30 минути на топло. Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 40 минути, до златист загар.

Извадете тавата и напръскайте месеницата със студена вода, завийте с чиста кърпа и оставете за 15 минути да се задуши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Долу описания коментар, и от Елена Желязкова.
11.12.2023 17:32
Анонимен
Анонимен
Чудесна рецепта. Правих я и стана много сполучлива месеница. И най важното, на тази рецепта се научих да отварям корите с ръце. Станаха много тънки и от там се получи вкусна месеница.
11.12.2023 17:28