Начин на приготвяне
В купа налейте топлата вода и добавете захарта и натрошената прясна мая, разбъркайте до разтваряне и добавете 2 с.л. брашно. Разбъркате отново и покрийте, оставете да се активира, докато утрои обема си.
Налейте топлото мляко в нея и 1 ч.ч. от пресятото брашно, смесено със солта, разбъркайте. Започнете да добавяте от брашното, като бъркате непрекъснато и замесете меко нелепящо се по ръцете тесто.
Ударете тестото в плота 30 пъти, след което разделете на 9 еднакви топчета и ги потопете в разтопената и поохладена мас (не гореща), подредете ги в чиния. Завийте топчетата и оставете да починат за 30 минути, не повече.
Смесете отделно яйцата, белтъка и натрошеното сирене.
Всяко топче потапяте в маста и разтегляте с ръце на тънка почти прозрачна кора (не пречи ако се накъса на места) върху намазнен плот, поръсвате с 1-2 с.л. от плънката и 2 с.л. от мазнината. Така ги комбинирате три по три. Всяка тройка навивате на руло, а рулата разтегляте в страни и едновременно усуквате до колкото е възможно това.
Подредете усуканите рула на охлюв в намаслена тава, като започнете от средата на тавата. Така оформената пенерлия намажете отгоре с разбития жълтък, покрийте тавата и оставете така за 30 минути да втаса, не повече. След изтеклото време поставете тавата в нагрята на 180 градуса фурна, като първите 15 минути само на долен реотан печете а после включвате и горен реотан.
Печете до готовност, като проверявате с дървена клечка за нея, ако е необходимо, за да не загори отгоре до края на печенето, покрийте я с фолио. Извадете готовата изпечена пенерлия намажете я с мас, поръсете с малко вода и я завийте да се задуши.
Можете да замените маста с масло или олио, също така да ги комбинирате до 300 мл.