Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки Питки»Кулата на изненадите (Питки със сладка и солен плънка)

Кулата на изненадите (Питки със сладка и солен плънка)

Станислава ВълковаСтанислава Вълкова
Иноватор
3222k8038342
Кулата на изненадите (Питки със сладка и солен плънка)
Снимка: Станислава Вълкова
2 / 3
24/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • за тестото
  • бяло брашно - 600 г
  • олио - 1/2 ч.ч
  • захар - 1 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • мая - 30 г прясна
  • топла вода - 2 - 3 чаши
  • За сладката част
  • черен шоколад - 3 - 4 кубчета
  • бял шоколад. 3 - 4 кубчета
  • млечен шоколад - 3 - 4 кубчета
  • захар - 3 с.л.
  • За солената част
  • твърдо сирене - 50 г
  • чедър - 50г кашкавал
  • гауда - 50г
  • маково семе - за поръсване или сусам
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в купичка с малко захар, брашно и хладка вода, докато се получи гладка кашица, отгоре се наръсва с щипка брашно и се оставя за кратко време на топло да втаса и удвои обема си.

В купа слагаме брашното и в средата се прави кладенче, в което се налива втасалата мая, захарта, олиото и постепенно наливаме вода. Месете, докато получите гладко тесто, което се отделя от стените на съда.

Готовото тесто разделете на две части. В основата на едната част добавете още 3 с.л захар и разбъркайте отново.

Сложете двете половини в подходящи съдове, поръсете с малко брашно, покрийте с кърпа и оставете на топло място да втасат.

Приготвяне на сладката част

Подгответе трите вида шоколад. От сладката част на тестото се късат с ръце топчета с големина на голям орех. Във всяко топче се слага по парче шоколад - във всяко топче различен вид шоколад, докато сладкото тесто свърши.

Приготвяне на солената част

Нарежете сиренето, Чедъра и Гаудата на еднакви неголеми кубчета.

Също както и при сладката част, накъсайте малки топчета и във всяко топче сложете произволно парче сирене или кашкавал, всеки път различен продукт. Така до свършване на топчетата.

За нареждане на топчетата ще ви е необходим съд за печене на козунак или кекс, намазан с мазнина.

Готовите малки питки наредете на височина във формата на кула, намажете с жълтък и поръсете със сусам или маково семе. Оставете за малко да починат.

Загрейте фурната на 180 °C и печете до приятно златист загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: