Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кейк с крем от тиква

Кейк с крем от тиква

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Кейк с крем от тиква2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Има ли тикви на пазара, задължително приготвяме кейк с крем от тиква, защото е наистина великолепен"

Необходими Продукти

  • масло - 220 г, стайна температура
  • захар - 250 г, кристал
  • яйца - 3 бр. L
  • брашно - 375 г, бяло
  • бакпулвер - 8 г
  • сода бикарбонат - 6 г
  • канела - 1 1/2 ч.л.
  • джинджифил - 1/2 ч.л. на прах
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.на прах
  • карамфил - 1/4 ч.л. смлян
  • сол - 1/4 ч.л.
  • пълнеж
  • тиквено пюре - 400 г
  • бътърмилк - 200 мл
  • ванилия - 1 ч . л .
  • крема сирене - 350 г
  • яйца - 1 бр.
  • пудра захар - 50 г
  • ванилия - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Кръгла форма за кейк с дупка по средата, намаслена и леко покрита с брашно - 24-25 см.

Бътърмилк се приготвя, като в 200 мл прясно мляко се добави 1 с.л. лимонов сок. Изчаква се за около 10 мин. Готов е.

Тиквата се сварява на пара, за да не поема прекалено много вода. Пасира се в блендер/пасатор до пюре. Оставя се настрани.

В голяма купа се разбърква с телена бъркалка брашното, бакпулвера, содата, солта, канелата, джинджифила, инд. орехче и смлян карамфил. Оставят се настрани.

В купа се разбива маслото и захарта до крем. Яйцата се прибавят едно по едно, като след всяко се разбива, докато се усвои, следва ванилията и се добавя тиквеното пюре. Разбива се за кратко. Брашнената смес се прибавя на порции, като се редува с бътърмилка, завършва се с брашно. Работи се с миксер на ниска степен на разбиване. Оставя се настрани.

Крема сиренето се разбива със захарта до крем, прибавя се яйцето и ванилията.

От тиквеното пюре 1/3 се изсипва във формата и с обратна лъжица се прави малко по-дълбок улей. В улея се поставя, изсипва сместа с крема сиреното около центъра. Отгоре се покрива с останалата тиквена смес. Заглажда се.

Тиквеният сладкиш се пече на 180 градуса за 60/70 мин или до напълно суха клечка поставена в средата на сладкиша.

Изважда се от фурната, оставя се във формата за 30 мин и след това се обръща върху сервизен поднос. Леко се покрива с пудра захар.

Кейкът с крем от тиква се съхранява се в хладилник.

Източник: HomeCooking

Понякога се случва да не успея за открия суха и сладка тиква, както в този случай, и затова реших, за да не я хвърлям, да намеря една нова и приятна рецепта, както показаната по-горе. Получи се един перфектен влажен, ароматен кейк-пудинг, който е лесен за изпълнение, а и продуктите почти винаги са на разположение във всеки дом.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: