Начин на приготвяне
В леко затопленото мляко разтворете маята и захарта. В купа пресейте брашното и оформете кладенче. В него поставете солта разбитото яйце, разтворената мая и разтопеното, но охладено масло, замесете много меко тесто. Покрийте купата и оставете така за 60 минути. Премесете тестото и го разделете на 10 еднакви топчета.
Отделно смесете мекото масло със ситно нарязаните пера от пресен лук, разбъркайте добре. Първото топче разтваряте колкото чинийка за кафе, намажете го с маслената смес и поръсете с настърган кашкавал.
Защипете и оформете отново на топче, поставете го в средата на намаслена тава. Останалите топчета, разточете едно по едно на елипсовидна лента, намажете с маслото и поръсете с кашкавал. Навийте на рулца, като защипвате краищата добре, за да не се разтворят, подредете ги около първото топче, като цвете.
Покрийте питката и оставете да се надигне за 30 минути. Намажете я с разбито яйце и с остро ножче (аз използвах за бръснене) направете прорез по дължината на рулцата, а на топчето в средата на кръст.
Поръсете прорезите с настърган кашкавал и поставете тавата в предварително нагрята на 170 градуса фурна. Печете до готовност до златисто кафяв цвят за около 35 минути.
Мек, ароматен и пухкав бриош!