Печена тиква на фурна с кората

ЗорицаЗорицаГуру94525929455
24/11/2018
"Загрейте фурната, защото днес десертът ще бъде класическа печена тиква на фурна с кората "
Приготвяне10 мин.
Готвене25 мин.
Общо35 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо62 998
  • Преглеждания за месеца22431
  • Преглеждания за седмицата802
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • тиква - 1 бр. малка (тип цигулка)
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 2 к.ч.
  • олио - 2 с.л. за намазване на тавичката
  • по желание
  • канела
  • ванилия - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направо с кората, защото е така е класическият начин да приготвяне на най-вкусната тиква.

Тиквата се измива много хубаво с гъба под течаща студена вода, за да паднат всички външни замърсявания (прах, пръст) от кората.

Подсушава се и се нарязва на парчета, без да се бели кората.

Тиквените семки се изгребват с помощта на лъжица. Не ги изхвърляйте, а ги изсушете или изпечете във фурната с малко сол, вода и брашно. Много са полезни сурови, а печени са изключително вкусни.

Парчетата тиква се нареждат с кората надолу в намаслена с олио тавичка.

Изсипват се две кафени чаши вода на дъното на тавичката. Ако тавата ви е по-голяма, налейте допълнително вода. Водата трябва да покрива около един пръст от дъното на тавата.

Всяко парче тиква се поръсва хубаво със захар. По желание може да поръсите парчетата тиква и с ванилия и щипка канела.

Слага се във фурната на умерена температура (160-180 градуса) и се пече до готовност. След около 20 минути може да я качите по-високо, за да се карамелизира и зачерви хубаво отгоре. Поднесете печената тиква леко охладена.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар