Начин на приготвяне
Свинското месо се нарязва на средно големи парчета и се задушава в олио. Месото се изважда и на негово място се слагат нарязаните на кръгчета праз лук, моркови, а след тях и чушките.
Зеленчуците се поръсват с червен пипер, разбъркват се и след това се прибавят нарязаните или пасирани домати. Щом сосът заври, се слага задушеното месо и сол на вкус.
Ястието се оставя да къкри на тих огън, докато месото омекне. Към гювеча се добавя се оризът и 3-4 чаени чаши вода, овкусява с черен пипер и чубрица.
Прехвърля в съд за печене и поставя се в студена фурна и се пече на 200 градуса.
Малко преди готовност се прибавят нарязаните на дребно маслини и Славянският гювеч се допича още няколко минути.
Сервира се поръсен с нарязан на ситно пресен магданоз.