Начин на приготвяне
Патладжанът се измива и без да се бели, се разрязва на две по дължина. С остър нож се правят прорези в сърцевината, като се внимава да не се пробие кожата му. Прорезите се поръсват със сол и патладжанът се оставя 15 минути в гевгир да се изцеди.
С леко притискане се изстисква от отделилия се сок и се слага в тавичка върху намазана със зехтин хартия за печене. Изпича се за 15 минути в добре загрята фурна, като по време на печенето се обръща.
Половинките печен патладжан се поръсват със ситно нарязания чесън и магданоз, отгоре се нареждат нарязаните на кръгчета или четвъртинки чери домати, сухия риган, нарязаното сирене.
Патладжаните се поливат със струйка зехтин и се запичат във фурната за 15 минути до апетитен загар.
Горещите патладжани се поръсват с листенцата босилек и се поднасят веднага.
Добър апетит!