Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки рула»Руло с течен шоколад, стафиди и боровинки

Руло с течен шоколад, стафиди и боровинки

Руло с течен шоколад, стафиди и боровинки
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
150 мин.
Порции
12 парчета

Необходими Продукти

  • за тестото
  • мая - 20 г
  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 5 с.л.
  • маргарин - 2 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • брашно - 700 г
  • вода - 100 мл за маята
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • течен шоколад - 100 г
  • портокалова кора
  • ванилия - 1 бр. течна
  • лешници - 50 г счукани
  • боровинки
  • стафиди
  • уиски - 50 мл
  • жълтъци - 1 за намазване
  • захар - кристал, за поръсване
  • портокали - сок от 1 портокал за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в хладката вода с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно, разбърква се и оставяме да шупне. Пресява се брашното, сипва се топло прясно мляко, маята, сол, олио, маргарин, кора настърган портокал, ванилия, останалата захар и се разбърква с вилица, като се загребва от брашното.

После се замесва на плот, поръсен с брашно, и с ръце, топени в олио. Месим и разтягаме. Не е нужно нито да го удряте, нито да скачате отгоре на тестото или да го въртите в пералня. Просто месим и разтягаме, това е тайната за пухкавия козунак.

Оставя се покрито с фолио и намазано с олио в тава за 50 минути да се удвои. Разделих на две части. От едната е рулото, другото става на кифлички.

Накисват се стафидите и боровинките в уискито. Половината тесто се разточва на правоъгълник, намазва се с течен шоколад. Отгоре се разпределят отцедените стафиди и боровинки. Навива се хлабаво руло, да може да втаса, поставя се в намазана с масло продълговата форма. Почива си още 40 минути.

Разбива се жълтъкът с малко прясно мляко и намазваме отгоре. Поръсва се със смлени лешници. Печем в загрята фурна 170 градуса до златисто около 45 минути, като към края се покрива с фолио.

Изважда се, намазваме с четка с портокалов сок и уискито от отцедените плодове, поръсваме с захар кристал.

Охладен се нарязва и поднася. Това беше моята почерпка за празника - да си оближеш пръстите!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Благодаря ,вкусно е и си заслужава !
26.04.2016 15:21
1
Мария Георгиева
Мария Георгиева
Много апетитно руло. И плънката е по наш вкус!
25.04.2016 22:22
1
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Вили,мноооого вкусно изглежда! Майсторът си е майстор!
25.04.2016 21:42
1
Биляна Владова
Биляна Владова
много вкусно изглежда, ще го изпробвам
25.04.2016 19:23
1