Начин на приготвяне
Натрошава се маята в хладката вода с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно, разбърква се и оставяме да шупне. Пресява се брашното, сипва се топло прясно мляко, маята, сол, олио, маргарин, кора настърган портокал, ванилия, останалата захар и се разбърква с вилица, като се загребва от брашното.
После се замесва на плот, поръсен с брашно, и с ръце, топени в олио. Месим и разтягаме. Не е нужно нито да го удряте, нито да скачате отгоре на тестото или да го въртите в пералня. Просто месим и разтягаме, това е тайната за пухкавия козунак.
Оставя се покрито с фолио и намазано с олио в тава за 50 минути да се удвои. Разделих на две части. От едната е рулото, другото става на кифлички.
Накисват се стафидите и боровинките в уискито. Половината тесто се разточва на правоъгълник, намазва се с течен шоколад. Отгоре се разпределят отцедените стафиди и боровинки. Навива се хлабаво руло, да може да втаса, поставя се в намазана с масло продълговата форма. Почива си още 40 минути.
Разбива се жълтъкът с малко прясно мляко и намазваме отгоре. Поръсва се със смлени лешници. Печем в загрята фурна 170 градуса до златисто около 45 минути, като към края се покрива с фолио.
Изважда се, намазваме с четка с портокалов сок и уискито от отцедените плодове, поръсваме с захар кристал.
Охладен се нарязва и поднася. Това беше моята почерпка за празника - да си оближеш пръстите!
Коментари