Начин на приготвяне
За кюфтенцата накълцайте лука и чесъна и ги задушете в зехтина за 4 минути на умерен огън. Сипете галетата и бялото вино и бъркайте интензивно 1-2 минути до получаване на паста.
Сипете пастата в купа и смесете с каймата, кимиона, черния пипер и солта. Омесете добре и формирайте 14 броя кюфтенца, като мокрите ръцете си, за да ви е по-лесно. Класическата форма, за да е автентично вашето ястие, е кюфтетата да бъдат продълговати с леко заострени краища, наподобяващи лимон.
Оваляйте кюфтетата в брашно, без да напластявате и ги подредете в намазнена тавичка. Изпечете на 200 градуса до лек загар.
През това време пригответе соса, като загреете зехтина и доматеното пюре. Щом закъкри, сипете доматения концентрат, бялото вино, сол и подправките. Гответе 5 минути на силен огън и налейте водата. Намалете огъня до умерен и гответе още 25 минути под капак.
Ориза накиснете във студена вода за 20 минути. Измийте добре от нишестето и сварете ал денте. Съотношението ориз:течност е според вида, който използвате, обикновено 1:2.5 (или 3). Готовият ориз смесете с малко от доматения сос, когато е готов. Посолете и подправете по ваш вкус.
Готовите кюфтета залейте със соса и оставете да починат няколко минути.
Поднесете гръцките кюфтенца, като във всяка порция поставяте и по една-две топки ориз и поръсите с прясно накълцан магданоз.
Добър апетит!