Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Гръцки кюфтенца в сос (Soutzoukakia)

Гръцки кюфтенца в сос (Soutzoukakia)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Гръцки кюфтенца в сос (Soutzoukakia)2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Показваме ви любимите кюфтенца, но няма да ви поканим да ги опитате, а ще ви дадем рецепта как да си ги приготвите сами"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г телешка или смес
  • галета - 60 г
  • лук - 1/2 глава (80 г)
  • чесън - 3 скилидки
  • бяло вино - 125 мл
  • зехтин - 40 мл
  • кимион - 1 ч.л. с връхче (млян)
  • черен пипер - 1/4 ч.л. прясно смлян
  • сол - 1 с.л. или на вкус
  • брашно - за овалване
  • ЗА СОС
  • доматено пюре - 400 г
  • доматен концентрат - 30 г
  • бяло вино - 125 мл
  • вода - 450 мл
  • зехтин - 50 мл
  • риган - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • захар - 1 - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • ОЩЕ
  • ориз - 200 г
  • магданоз - за поръсване, свеж
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За кюфтенцата накълцайте лука и чесъна и ги задушете в зехтина за 4 минути на умерен огън. Сипете галетата и бялото вино и бъркайте интензивно 1-2 минути до получаване на паста.

Сипете пастата в купа и смесете с каймата, кимиона, черния пипер и солта. Омесете добре и формирайте 14 броя кюфтенца, като мокрите ръцете си, за да ви е по-лесно. Класическата форма, за да е автентично вашето ястие, е кюфтетата да бъдат продълговати с леко заострени краища, наподобяващи лимон.

Оваляйте кюфтетата в брашно, без да напластявате и ги подредете в намазнена тавичка. Изпечете на 200 градуса до лек загар.

През това време пригответе соса, като загреете зехтина и доматеното пюре. Щом закъкри, сипете доматения концентрат, бялото вино, сол и подправките. Гответе 5 минути на силен огън и налейте водата. Намалете огъня до умерен и гответе още 25 минути под капак.

Ориза накиснете във студена вода за 20 минути. Измийте добре от нишестето и сварете ал денте. Съотношението ориз:течност е според вида, който използвате, обикновено 1:2.5 (или 3). Готовият ориз смесете с малко от доматения сос, когато е готов. Посолете и подправете по ваш вкус.

Готовите кюфтета залейте със соса и оставете да починат няколко минути.

Поднесете гръцките кюфтенца, като във всяка порция поставяте и по една-две топки ориз и поръсите с прясно накълцан магданоз.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: