Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Любимата питка Сусамка

Любимата питка Сусамка

МикаМика
Новак
2823442
Любимата питка Сусамка
Снимка: Мика
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Да, голяма е тази питка, но и троха няма да остане от нея"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 бр. кубче
  • прясно мляко - 600 мл
  • яйца - 3 бр. едното за намазване на питката
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • масло - 250 г
  • олио - 150 мл
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме 100 мл прясно мляко и към него прибавяме натрошената мая и захарта. Оставяме да шупне.

През това време пресяваме брашното и правим кладенче. Когато маята е готова, изсипваме всички продукти без маслото към брашното и замесваме средно меко тесто. Разделяме на 5 равни части.

Омесваме ги на 5 топки, които намазваме с олио и оставяме за 30 минути да втаса. Подготвяме тавата, намазана с масло и поръсена с брашно.

Разточваме първата топка с големината на тавата, намазана с масло, и прехвърляме вътре. По същия начин правим и останалите топки.

Взимаме купа и поставяме в средата на домашната питката, без да се притиска. С нож режем тестото през 3 см. До долу и петте кори и към външната част на тавата.

Отстраняваме купата и започваме да усукваме лъчите.

Оставяме да втаса празничната пита за около 30 минути.

Намазване питката Сусамка с яйце, поръсваме обилно със сусам и печем 45 минути на 180 °C.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: