Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Люти чушлета шипки в буркани без варене

Люти чушлета шипки в буркани без варене

Люти чушлета шипки в буркани без варене5 / 5
26/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
1
"Добавете към домашната колекция със зимнина и няколко от тези люти чушлета - страхотни са"

Необходими Продукти

  • Пропорции за 1 малко бурканче
  • шипки - 1 шепа
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 и 1/2 ч.л.
  • оцет - пълним до 1/2 буркан
  • магданоз - няколко стръка, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чудесно е да имаме бурканче с люти чушлета с невероятни антибактериални свойства за през студения сезон! Приготвяме ги само за няколко минути - и имаме за дълго през зимата!

Набираме от градината или купуваме от магазина шарени чушлета шипки - жълти, оранжеви и червени. Поотрязваме дръжките им и старателно ги измиваме. Според количеството чушки определяме броя буркани, които ще са ни необходими - горе-долу една шепа чушлета за едно бурканче.

Използваме малки бурканчета, на които пише 270 гр. Измиваме ги и подсушаваме с хавлиена кърпа. Много е важно да сме сигурни, че капачките на всички буркани не превъртат, а точно и стабилно пасват!

Нареждаме в бурканчетата равномерно жълти и червени чушки - нито много, нито малко, след като сме напълно сигурни, че са люти. Сипваме във всяко бурканче - 1 лъжица сол + 1 и 1/2 лъжица захар. Отгоре можем да добавим няколко стръка магданоз - по желание.

След това пълним с винен оцет до средата на бурканите и доливаме с вода! Затваряме стабилно капачките, така че да сме сигурни, че няма да потекат. Затягаме хубаво и разклащаме всяко бурканче няколко пъти, за да се опознаят всички съставки.

Препоръчително е по 1 път на ден да се разклащат и да се съхраняват на хладно и тъмно място. След около 3-4 седмици чушлетата са готови за консумация! След първата или втората седмица има вероятност марината да придобие лека мътност, която всеки ден, при разклащането - се избистря.

Много лесна и бърза за приготвяне - рецепта за сурови и хрупкави люти чушлета в буркани без варене. Прекрасно допълнение към вкусните топли манджички - уют за зимата!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: