Начин на приготвяне
В дълбока тенджера се преварява водата и щом вече е завряла, към нея се добавя солта и се маха от огъня, оставя се да изстине напълно. Най-добре е да се опита водата на вкус (заради различните марки сол), като водата на вкус трябва да е леко пресолена.
Телешкото се нарязва на ивици с дебелина около 2 см. След като водата е изстинала, напълно слагаме в нея парчетата месо, похлупваме тенджерата с капак и оставяме месото да престой във водата 24 часа. Добре е поне един път да се разбърка месото, докато е във водата, за да се овкуси равномерно.
След като са минали 24 часа, изваждаме месото от водата и го оставяме да се отцеди в гевгир за около 1 час. Отцедените парчета/ивици месо връзваме с конец или връв, като в единия край (най-тънкия) на всяко парче по отделно правим лека дупчица с нож и връзваме.
В купа смесваме всички подправки, след това в тава или гола чиния слагаме едно по едно парчетата месо, поръсваме го с подправките от всички страни и леко втриваме подправките в месото.
По същия начин правим всички парчета/ивици месо, след това са готови да се сложат на простор/въже или друго подходящо място, за да се изсушат.
Добре е пастърмата да се суши на тъмно и проветриво място. Сушенето отнема от 7 до 15 дни в зависимост от температурата в помещението, в което се суши.
Забележка: Месцето от снимката е от домашно телешко месо; сушено е на северна тераса при температура около и под 0° за 6 дни.
По същата рецепта може да се приготви и свинско месо.
Сушеното телешко месо (Лесна рецепта) е много вкусно.