Начин на приготвяне
В тиган се задушават тиквата с маслото и захарта. Като поомекне, се прибавят и стафидите, които е добре да бъдат киснати 1 ч.ч. топла вода или ликьор, зависи дали тиквеникът ще се консумира и от деца.
Прибавят се подправките - канела, джинджифил, кокосовите стърготини, ванилията, също и орехите.
Тиквеникът се реди по желание и кой, както си знае, като се намазват корите с масло предварително и накрая се пече на фурна, загрята до 180°C за около половин час.
Залива се с горещ сироп от вода, захар и лимонов сок.
Поръсва се отгоре с кора от цитруси.
Сладкишът с тиква е умерено сладък и подходящ с кафе, чай, тъмна бира или коняк в следобедния зимен ден!
Да ви е сладко