Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Уникално вкусен тиквеник

Уникално вкусен тиквеник

ЕленаЕлена
Чирак
6238776
Уникално вкусен тиквеник2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Ако някой ви каже голям тиквеник, не бързайте да се обиждате - вижте този и ще разберете, че ви е направил комплимент"

Необходими Продукти

  • тиква - 1 кг натъргана домашна
  • кори за баница - 1 пакет
  • стафиди - 100 г
  • кокосови стърготини - 2 - 3 с.л.
  • захар - 2 с.л. кафява нерафинирана + 3 с.л. бяла
  • канела - на вкус
  • джинджифил - на прах, на вкус
  • орехи - 1 ч.ч. смлени (или орхово брашно)
  • ванилия - на вкус
  • масло - 1 с.л. за плънката и 3 с.л. за подмазване на корите
  • олио - за корите най - отгоре
  • За сиропа
  • вода - 150 мл
  • лимони - сокът от 1
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тиган се задушават тиквата с маслото и захарта. Като поомекне, се прибавят и стафидите, които е добре да бъдат киснати 1 ч.ч. топла вода или ликьор, зависи дали тиквеникът ще се консумира и от деца.

Прибавят се подправките - канела, джинджифил, кокосовите стърготини, ванилията, също и орехите.

Тиквеникът се реди по желание и кой, както си знае, като се намазват корите с масло предварително и накрая се пече на фурна, загрята до 180°C за около половин час.

Залива се с горещ сироп от вода, захар и лимонов сок.

Поръсва се отгоре с кора от цитруси.

Сладкишът с тиква е умерено сладък и подходящ с кафе, чай, тъмна бира или коняк в следобедния зимен ден!

Да ви е сладко

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: