Начин на приготвяне
Картофите се обелват и се настъргват на едро ренде. Изцеждат се.
Към тях се добавят яйцата, подправките, сиренето при желание и всичко се разбърква.
Взема се голям тиган (желателно е да е с капак), сипва се малко олио и се загрява. Изсипва се сместа от картофите, като се внимава за отцедената пак вода.
Оформя се и се заравнява по тигана. Захлупва се с капак и се оставя около 10 мин. като тигана се разклаща от време на време.
След това се обръща с помощта на капака или на голяма табла (захлупва се върху таблата и се връща в тигана). Отгоре се намазва обилно с масло и пак се захлупва с капака и се оставя за около 10 мин.
След като е готов пататникът се прехвърля в подходящ съд и отново се намазва с масло.