Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Постна содена питка за Св. Стилиян Детепазител

Постна содена питка за Св. Стилиян Детепазител

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Постна содена питка за Св. Стилиян Детепазител3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
20

Необходими Продукти

  • брашно - 850 г
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 6 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • вода - 3 ч.ч. топла
  • бакпулвер - 1 бр.
  • олио - за намазване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното, добавете солта и бакпулвера и разбъркайте. Оформете кладенче и в него добавете олиото, захарта, угасената сода в оцета и постепенно наливайте от топлата вода.

Замесете меко тесто, което спре ли да се лепи по пръстите, спирате добавянето на брашно. Оставете тестото да почине 10 минути, завито с кърпа.

От тестото оформете малки топки и една голяма, в средата на намаслена тава разстилате с пръсти голямата топка, а около нея редите малките в кръг.

Заделете едно от топчетата за декоративни елементи за здраве и късмет.

Намажете питката с олио и поръсете със сусам, прободете я на няколко места с дървена клечка, за да не се напука.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до готовност, като проверявате с дървената клечка за нея.

Готовата содена питка напръскайте със студена вода, завийте с кърпа и оставете така за 10 минути да се задуши и омекне.

Раздайте по парче питка с мед за здравето на Вашите деца!

На този ден питката е постна, защото са Коледни пости!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: