Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното, добавете солта и бакпулвера и разбъркайте. Оформете кладенче и в него добавете олиото, захарта, угасената сода в оцета и постепенно наливайте от топлата вода.
Замесете меко тесто, което спре ли да се лепи по пръстите, спирате добавянето на брашно. Оставете тестото да почине 10 минути, завито с кърпа.
От тестото оформете малки топки и една голяма, в средата на намаслена тава разстилате с пръсти голямата топка, а около нея редите малките в кръг.
Заделете едно от топчетата за декоративни елементи за здраве и късмет.
Намажете питката с олио и поръсете със сусам, прободете я на няколко места с дървена клечка, за да не се напука.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до готовност, като проверявате с дървената клечка за нея.
Готовата содена питка напръскайте със студена вода, завийте с кърпа и оставете така за 10 минути да се задуши и омекне.
Раздайте по парче питка с мед за здравето на Вашите деца!
На този ден питката е постна, защото са Коледни пости!