Пилешки бутчета с пъстри зеленчуци на фурна

26/11/2018
Зорица
отЗорицаМастър Шеф89224626974
"Честна дума, заради зеленчуците го правим, нямаме идея тези крехки, топящи се в устата пилешки бутчета как са попаднали там "
Приготвяне30 мин.
Готвене70 мин.
Общо100 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо691
  • Преглеждания за месеца57
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • пилешки бутчета - 6 бр. горни
  • олио - 1 с.л.
  • краве масло - 4 с.л.
  • грах - 300 г, пресен или замразен
  • чесън - 2 скилидки
  • мента - 1 шепа пресни листа
  • печурки - 250 г бейби
  • моркови - 1 бр., едър или 2 бр. по - дребни
  • картофи - 3 - 4 бр. средно големи
  • черен пипер
  • сол
  • ЗА МАРИНАТАТА
  • майонеза - 1/2 к.ч.
  • доматено пюре - 1/2 к.ч.
  • олио - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилешките бутчета се измиват и оставят да се изцедят от водата.

За маринатата в купа се смесват майонезата и доматеното пюре, червения пипер, сол и черен пипер на вкус и при непрекъснато разбъркване се добавя и олиото. След като сместа стане хомогенна, с нея се намазват пилешките бедра от всички страни и се оставят да се мариноват поне за 30 минути.

В тиган се загрява олиото и маслото и първо се задушава грахът, след това към него се добавят наситнените скилидки чесън и листенцата мента. Дърпа се от котлона.

Картофите и морковите се обелват и с помощта на нож за кашкавал се нарязват на вълнообразни кръгчета или полумесеци.

Бейби печурките се измиват под течаща студена вода и леко им се изрязват пънчетата. Ако има по-едри гъби, се разполовяват.

Всички зеленчуци (картофи, грах, моркови, гъби) се прехвърлят в намазнена тавичка. Поръсват се със сол, черен пипер и се добавя малко гореща вода, колкото леко да ги покрие. Разбъркват се и се разпределят равномерно в тавата. Отгоре се нареждат намазаните с маринатата пилешки бедра, обърнати с кожата нагоре, поръсват се с тънка струйка олио.

Тавата се покрива с разрязан на половина плик за печене (да се получи лист), като краищата му се подгъват, така че да не излизат извън тавата.

Ястието се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна на средна решетка и включен вентилатор около 1 час.

След това внимателно се отстранява листа от плика за печене и тавата се връща във фурната за още 10 - 15 минути, до получаването на апетитен загар на пилешките бутчета със зеленчуци.

Пилешките бутчета се поднасят топли, гарнирани с пъстрите печени зеленчуци и отделилият се сос при печенето.

Добър апетит! подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар