Начин на приготвяне
Към разбитото със содата кисело мляко добавете разбитите яйца и щипка сол. Добавете постепенно и при непрекъснато бъркане брашното. Бъркайте, докато се получи тесто с гъстотата на боза.
Загрейте намасления сач и сипвайте по черпак от сместа равномерно така че да покрие равномерно дъното. Изпечете колачетата равномерно от двете страни.
Всяко готово родопско колаче мажете с краве масло и ги подреждайте едно върху друго. Готовите родопски колачета запарете с кърпа. Поднесете колаците с мед.
Коментари
Посоченото количество брашно се оказа твърде много или посоченото количество мляко се оказа твърде малко.
Сместа става като се коригира със следните количества:
- брашно - около 500-550г.
- кисело мляко - 2/две/ кофички. Уточнявам, че млякото което ползвах е 3.5% и не е разводнено.
- яйца - 3/три/ броя, средно големи.
- сода - изравнена чаена лъжичка. Ако е по-малко, колачетата ще станат жилави.
- сол - 2/две/ щипки сол.
По отношение на приготвянето на сместа:
- разбийте яйцата със солта,
- разбийте содата с киселото мляко продължително до получаване на пухкава и аерирана смес.
Добавете разбитото кисело мляко към яйцата за да запазите сместа максимално пухкава. Това ще ви гарантира, че колачетата няма опасност да се получат жилави.
И накрая ще добавя една моя идея за намазването им, вместо с масло, можете да ги намажете със следната смес:
- зехтин, счукан чесън и копър /пропорциите са на вкус/. Обърквате съставките и мажете с четка изпечените колачета.
И последен съвет:
След всяко изпечено колаче, отново мажете сача с мъничко свинска мас, колкото да омазните сача, за да не ви залепва сместа.
Е това е всичко. Иначе станаха вкусни и с не дотам правилна форма, като за първи път.
Наздраве.