Начин на приготвяне
Пригответе квас, като разтворите маята и захарта в леко затоплената вода. Добавете брашното и замесете стегната топка тесто. Налейте в удобен съд леко затоплена водичка, температурата и да не надвишава 37 градуса (телесна температура). Пуснете топката тесто вътре. Тя ще потъне на дъното и водата трябва да я покрива добре. Изчакайте 15 минути, за да изплува на повърхността и увеличи обема си, след това я извадете и поставете в дълбока купа.
Към първото тесто (т.е. готовия квас) налейте 380 мл вода, затоплена отново до 37 градуса. Сипете зехтина, натрошете 20-те грама мая и пресейте брашното (540 г) на части, като бъркате и притискате първото тесто, интегрирайки го към останалите продукти.
След като сте получили хомогенност, прехвърлете на набрашнен плот и започнете да разтегляте и сгъвате като пакетче. Повторете няколко пъти тази процедура, докато тестото стане гладко. Приберете го в намазнена със зехтин купа и покрито с кърпа оставете да втаса за 2 часа.
Бухналото тесто с ясно изразени глутенови връзки отново прехвърлете на набрашнен плот и сгънете два-три пъти по предишния начин. След последното сгъване положете хляба в кръгла тавичка - намазнена обилно или покрита с хартия за печене (28 см диаметър). Макар формата от сгъването да е четвъртита, при бухването ще приеме облата форма на тавата. Направете два разреза подобни на кръст и поръсете с брашно и едра сол на люспи.
Оставете хляба да втаса още веднъж за 1 час, а после го пъхнете в загрята на 60 градуса фурна с поставена вътре огнеупорна чашка с вода. След около 20 минути увеличете фурната на 210 градуса и печете 40-45 минути. Наблюдавайте хлебчето и ако потъмнее доста отгоре, го завийте с алуминиево фолио.
Охладете върху решетка и поднесете.
Добър апетит!
Коментари