Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Италиански хляб без месене

Италиански хляб без месене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Италиански хляб без месене2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"Няма шега, няма измама, няма месене - това е вкусен италиански хляб, приготвен за минути"

Необходими Продукти

  • ТЕСТО, КВАС
  • брашно - 110 г с високо съдържание на глутен
  • мая - 5 г жива
  • вода - 60 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • ТЕСТО
  • брашно - 540 г + за поръсване
  • вода - 380 мл
  • мая - 20 г
  • сол - 2 с.л. равни
  • сол - eдра люспеста за поръсване
  • зехтин - 2 с.л. + за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе квас, като разтворите маята и захарта в леко затоплената вода. Добавете брашното и замесете стегната топка тесто. Налейте в удобен съд леко затоплена водичка, температурата и да не надвишава 37 градуса (телесна температура). Пуснете топката тесто вътре. Тя ще потъне на дъното и водата трябва да я покрива добре. Изчакайте 15 минути, за да изплува на повърхността и увеличи обема си, след това я извадете и поставете в дълбока купа.

Към първото тесто (т.е. готовия квас) налейте 380 мл вода, затоплена отново до 37 градуса. Сипете зехтина, натрошете 20-те грама мая и пресейте брашното (540 г) на части, като бъркате и притискате първото тесто, интегрирайки го към останалите продукти.

След като сте получили хомогенност, прехвърлете на набрашнен плот и започнете да разтегляте и сгъвате като пакетче. Повторете няколко пъти тази процедура, докато тестото стане гладко. Приберете го в намазнена със зехтин купа и покрито с кърпа оставете да втаса за 2 часа.

Бухналото тесто с ясно изразени глутенови връзки отново прехвърлете на набрашнен плот и сгънете два-три пъти по предишния начин. След последното сгъване положете хляба в кръгла тавичка - намазнена обилно или покрита с хартия за печене (28 см диаметър). Макар формата от сгъването да е четвъртита, при бухването ще приеме облата форма на тавата. Направете два разреза подобни на кръст и поръсете с брашно и едра сол на люспи.

Оставете хляба да втаса още веднъж за 1 час, а после го пъхнете в загрята на 60 градуса фурна с поставена вътре огнеупорна чашка с вода. След около 20 минути увеличете фурната на 210 градуса и печете 40-45 минути. Наблюдавайте хлебчето и ако потъмнее доста отгоре, го завийте с алуминиево фолио.

Охладете върху решетка и поднесете.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Evgenia Gencheva
Evgenia Gencheva
Рецептата прилича на опити за италиански мини питки тартаруга. Ако ви интересува ще я предложа.
17.09.2019 20:38