Усукана питка за Гергьовден

29/11/2018
Ваня Георгиева
отВаня ГеоргиеваГуру1452139614785
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо670
  • Преглеждания за месеца48
  • Преглеждания за седмицата14
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тестото, като се стараете да бъде много хубаво омесено. Колкото по-дълго го месите, толкова по вкусна става питката.

Оставете го да втаса, след което разделете на пет еднакви части, около 380 грама всяка. Останалото тесто оставете за бордюра на питката.

Всяка част тесто разточете на еднакво големи обли кори. Намажете първата кора с разтопено масло, поставете втората отгоре, намажете и нея и така всички, без последната.

Поставете чаша по средата за ориентир и разрежете корите на 12 части, като центърът остава цял. Готовите 12 части една по една усучете в една посока и леко подвийте отдолу.

Останалото тесто разточете на голяма кора, намажете с масло и навийте на руло, рулото нарежете на рулца, с тях обиколете тавата, а където има повече място, може да сложите по 2.

Оставете питката да втаса, а през това време изрежете букви от същото тесто или солено бяло тесто. Подковата също се изрязва с остър нож.

Втасалата питка се маже с разбит жълтък с малко вода или мляко и се пече в загрята фурна на 170 градуса. Питката е готова за 40 минути.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар