Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Красива усукана питка със сирене

Красива усукана питка със сирене

Stefan MarkovStefan Markov
Новак
75521
Красива усукана питка със сирене
Снимка: Stefan Markov
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Толкова пищна питка на конци надали сте опитвали Приятно месене, точене и сплитане..."

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 1 пак суха
  • олио - 2 с.л.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • сирене
  • кашкавал - за плънка
  • масло - за намазване
  • жълтък - 1 за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме маята, разтворена със захарта в затопленото мляко. С една лъжица брашно разбъркваме и оставяме да се надигне.

В пресято брашно правим кладенче, в което слагаме яйцето, солта олиото и киселото мляко. Добавяме кваса и омесваме меко тесто за питки.

Оставяме да удвои обема си, след което разделяме на 4.

Три от парчетата разточваме на 0.5 см кори, между които намазваме с масло и натрошаваме сирене (или кашкавал).

След това разточваме и режем на 8 триъгълника, които заплитаме.

Последната кора разточваме на кръг, намазваме с олио и поръсваме със шарена сол.

Навиваме на руло и я слагаме като охлюв в средата.

Обикаляме я с усуканите триъгълници.

Оставяме да втаса и намазваме с размит в мляко жълтък.

Печем до готовност красива усукана питка със сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: