Печени тиквички по жътварски

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79323810801
28/11/2018
"Хрупкави тиквички, приготвени по здравословен начин и с такъв невероятен аромат, че няма как да ни откажете "
Приготвяне10 мин.
Готвене20 мин.
Общо30 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо3 679
  • Преглеждания за месеца163
  • Преглеждания за седмицата43
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • тиквички - 5 бр.
  • галета - за поръсване
  • растителна мазнина - за намазване на хартията
  • За соса
  • оцет - винен (силен)
  • вода
  • копър
  • чесън
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази семпла и простичка рецепта се предава от моята пра баба. Приготвяли са я на нивата, по време на жътва. Пекли са зеленчуци като тиквички, лук, пиперки или пък сланинка на пиростия.

За заливка са използвали продукти, които са издържали на знойното лятно слънце. Леко съм осъвременила рецептата, но пък съм запазила съставките за соса.

Нарязаните на тънки шайби тиквички се потапят в галета.

Подреждат се върху намаслена хартия за печене и се пекат в предварително загряла фурна до зачервяване.

Изваждаме ги от фурната и ги овкусяваме със сол. Не посолявам тиквичките със сол преди запичането им, защото солта дехидратира резените и те остават сухи.

Сосa приготвям, като смесвам оцета с малко вода.

Чесъна стриваме в хаванче с малко сол. Копъра режем на ситно и смесваме съставките.

Заливаме печените тиквички със соса и топим с комат топъл селски хляб. Оближете си пръстите.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар