Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък Хляб»Полски меден хляб Пиерник

Полски меден хляб Пиерник

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575533335391
Полски меден хляб Пиерник1 / 2
12/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"А пък да знаете какъв полски меден хляб сме ви приготвили, веднага ще зарежете всичко и ще дойдете да го опитате"

Необходими Продукти

  • захар - 1 ч.ч.
  • джинджифил - 1 ч.л. млян
  • канела - 1 ч.л.
  • бахар - 1/2 ч.л.
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • мед - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • брашно - 4 ч.ч.
  • бакпулвер - 1
  • стафиди - 1/2 ч.ч.
  • орехи - 1/2 ч.ч. натрошени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Името пиерник идва от старополската дума пиерна - джинджифил. Подправката достига до Европа благодарение на кръстоносците, които поставят началото на търговията с Близкия Изток. През средните векове най-известните сладкиши от този тип са меденките от град Торун - торунски пиерники.

В голя купа смесвам захарта, джинджифилът, канелата, карамфилът, бахар и яйцата. Разбърквам млякото и олиото и ги смесвам със содата.

Меда слагам в малка тенджера, загрявам до кипване и сипвам в купата. Добавям брашното и бакпулвера. В сместа слагам стафидите и орехите.

Бъркам с лъжица около 10 минути. Тестото оставям да престои 1 час.

Фурната загрявам до 170 градуса. Приготвям си 4 форми с големина 20х10 см, които намазвам леко с мазнина. Запълвам ги със сместа на височина 2 сантиметра.

Пека сладкия хляб 1 час и 15 минути или докато при пробождане с клечка за зъби тя излиза чиста.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: