Начин на приготвяне
Името пиерник идва от старополската дума пиерна - джинджифил. Подправката достига до Европа благодарение на кръстоносците, които поставят началото на търговията с Близкия Изток. През средните векове най-известните сладкиши от този тип са меденките от град Торун - торунски пиерники.
В голя купа смесвам захарта, джинджифилът, канелата, карамфилът, бахар и яйцата. Разбърквам млякото и олиото и ги смесвам със содата.
Меда слагам в малка тенджера, загрявам до кипване и сипвам в купата. Добавям брашното и бакпулвера. В сместа слагам стафидите и орехите.
Бъркам с лъжица около 10 минути. Тестото оставям да престои 1 час.
Фурната загрявам до 170 градуса. Приготвям си 4 форми с големина 20х10 см, които намазвам леко с мазнина. Запълвам ги със сместа на височина 2 сантиметра.
Пека сладкия хляб 1 час и 15 минути или докато при пробождане с клечка за зъби тя излиза чиста.