Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на средно дебели полумесеци. Сваряват се в подсолена вода за 20 минути и се отцеждат, като се отделя 100 мл от водата.
В тиган се загрява олио и запържваме нарязан праз и бекон за кратко с щипка сол и черен пипер.
Картофите се сипват в правоъгълна тавичка, отгоре се разпределят бекон и праз, поръсваме с малко олио и чубрица.
В купа се разбива сметана, прясно мляко, яйцето, сол, черен пипер и нарязан магданоз. Заливат се продуктите в тавата и ако не стига, се добавя малко от водата, в която са се варили.
Печем в загрята на 180 градуса фурна. Изважда се запеканката, нарязваме на квадрати и поднасяме. Много вкусно както за основно ястие, така и за мезе.